Ostale fotografije
ove vrste
gore
dolje
Sunčeva moruzgva
Latinski naziv: Cereus pedunculatus (Pennant, 1777)
Ostali nazivi:
Dubina obitavanja: 0.5 - ?m
Karakteristike: Karakteristično je da ima brojne (više od 200) vrlo kratke lovke oko velikog diska usnog otvora. Oblikom lovke podsjećaju na izdužene kapljice. Boja tijela je obično sivo-smeđa, sa ljubičastim odsjajem, no ponekad može biti i žuta, ružičasta i crvenkasta. Na disku su ponekad vidljive radijalne bijele linije. Boja lovki je vrlo varijabilna smeđa, plavo-siva, žuta, prošarana sa bijelom, crnom, ljubičastom i drugim bojama. Može narasti do promjera od 10 i više centimetara.
Rasprostranjenost: Može se naći na stjenovitom, pjeskovitom i muljevitom dnu. Jadransko i Sredozemno more, te istočni Atlantik, Britanski otoci.
Zanimljivosti:
OPREZ! Lovke na sebi sadrže žarnike, koji na sebi nose otrov.
Žarnici na lovkama u doticaju sa kožom izazivaju iritaciju i pečenje. Ukoliko dođe do dodira sa lovkama i pojavi se peckanje, treba što prije ukloniti eventualno zaostale lovke i nakon toga mjesto dobro isprati hladnom morskom vodom. Nipošto ne ispirati slatkom vodom! Nakon toga mjesto uboda treba isprati alkoholom ili octom, jer oni fiksiraju još eventualno neaktivirane žarnike zaostale na koži. Na ubodeno mjesto dobro je staviti jednu od analgetsko-antihistaminskih masti. Ako su simptomi kod ubodenog teži treba potražiti pomoć liječnika.
Copyright © 2002-2011 Dalibor Andres