O meni:

Rođen sam 1967. godine u Hrvatskoj u gradu Sisku, gdje i sada živim. Diplomirao sam i magistrirao elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Cijeli život zanimaju me putovanja, novi krajevi, priroda, biljke i životinje. To zanimanje uspio sam spojiti s najdražim hobijem - fotografijom.

Fotografijom sam se počeo baviti u osnovnoj školi još davne 1978. godine sudjelujući u radu školske fotografske sekcije. U to vrijeme sam napravio i vlastiti aparat za povećavanje crno-bijelih fotografija, što mi je omogućilo da se izradom crno-bijelih fotografija bavim kod kuće.

Ronjenjem se bavim od rane mladosti. Uvijek me oduševljavao podvodni svijet i njegovi zagonetni akteri koje sam promatrao kroz staklo maske. 2002. godine završio sam prvi tečaj za autonomno ronjenje. Iste godine nabavio sam fleksibilno kućište za podvodnu fotografiju i započeo istraživanje podvodnog svijeta.

Preokret u podvodnoj fotografiji za mene bila je nabavka digitalnog SLR fotoaparata. Od tada se moje napredovanje u podvodnoj fotografskoj tehnici znatno ubrzalo. Rezultati na digitalnom fotoaparatu odmah su vidljivi, pa je za bolju fotografiju odmah moguće napraviti potrebne korekcije.

Osim s aparatom za autonomno ronjenje često pod morem fotografiram roneći na dah. Volim u more zaroniti u ranojutarnjim satima, kada turisti još ne nahrupe na plaže i kada podvodni svijet nije narušen dnevnim košmarom. Žao mi je što sam svjedok stalnog uništavanja podvodnog svijeta. Pojedini organizmi polako nestaju, a velikih riba gotovo više i nema u našem moru.

Od 2002. godine aktivni sam član Ronilačkog kluba Sisak, a od 2009. godine član sam Foto kluba Siscia Obscura.

Ronilačka edukacija:

  • CMAS Ronilac R1 (*), 2002. godine
  • CMAS Ronilac R2 (**), 2007. godine
  • CMAS Ronilačka specijalnost - Noćni ronilac, 2007. godine
  • CMAS Ronilačka specijalnost - Rukovalac kompresorom i punilac ronilačkih boca, 2007. godine
  • CMAS Ronilačka specijalnost - Ronilac u suhom odijelu, 2009. godine
  • CMAS Ronilačka specijalnost - Podvodni fotograf, 2010. godine
  • CMAS Ronilac R3 (***), 2010. godine
  • PADI Ronilačka specijalnost - Ronjenje s obogaćenim zrakom (Nitrox), 2010. godine

Dalibor Andres

Dalibor Andres
Copyright © 2002-2011 Dalibor Andres