Ostale fotografije
ove vrste
gore
dolje
Opnena voskovica
Latinski naziv: Cerianthus membranaceus (Spallanzani, 1784)
Ostali nazivi: voštana vlasulja
Dubina obitavanja: 2 - 100m
Karakteristike: Opnena voskovica gradi kožno-voštanu cijev unutar koje se nalazi tijelo s lovkama. Cijev može biti i potpuno ukopana u dno i voskovica je može razvući prema potrebi. Lovke su smještene oko usnog otvora. U sredini lovke su kratke, a po obodu duge. Boja lovki može biti vrlo različita. Mogu biti bijele, ljubičaste, crne, smeđe i crvenkasto-smeđe. Boja lovki na obodu može biti različita od boje lovki u sredini. Hrani se zooplanktoonom i malim ribicama. Lovke na sebi imaju žarnike pomoću kojih voskovica umrtvljuje plijen. Može biti narasti i do 50 cm.
Rasprostranjenost: Nalazimo je na pješčanim i muljevitim dnima. Jadransko i Sredozemno more, istočni Atlantik od Britanije do Francuske.
Zanimljivosti:
OPREZ! Lovke na sebi sadrže žarnike, koji na sebi nose otrov.
Ukoliko dođe do dodira s lovkama i pojavi se peckanje, treba što prije ukloniti eventualno zaostale lovke i nakon toga mjesto dobro isprati hladnom morskom vodom. Nipošto ne ispirati slatkom vodom! Nakon toga mjesto uboda treba isprati alkoholom ili octom, jer oni fiksiraju još eventualno neaktivirane žarnike. Na ubodeno mjesto dobro je nakon toga staviti neku od analgetsko-antihistaminskih masti. Ako su simptomi kod ubodenog teži treba potražiti pomoć liječnika.
Pri pojavi opasnosti voskovica brzo povuče lovke u cijev, pa joj treba prilaziti polako. Može se razmnožavati aseksualno. Vrlo dugo živi. Postoji primjerak koji u akvariju živi već 120 godina.
Copyright © 2002-2011 Dalibor Andres