Ostale fotografije
ove vrste
Trlja kamenjarka
Latinski naziv: Mullus surmuletus Linnaeus, 1758.
Ostali nazivi: trilja šiljoglavka, barbun, brakuja, trija od kamena, trilja crvena
Dubina obitavanja: 1 - 100m
Karakteristike: Tijelo trlje kamenjarke prekriveno je velikim ljuskama. Uzduž tijela počevši od oka proteže se crveno-smeđa crta, ispod koje se nalaze crvenkasto-narančaste mrlje, uglavnom intenzivnije boje. S gornje starne je svjetlije smeđe-crvene boje, a s donje strane bjelkasto-ružičaste. S donje strane bokova vidljive su zlataste pruge. Općenito boje i njihov intenzitet jako variraju. Glava joj je velika. Čeoni profil glave je manje strm nego kod trlje blatarice. Prostor između očiju je ravan. Usta se nalaze nisko na glavi. Ispod donje usne nalaze se dva mesnata brka, kojima pretražuje dno u potrazi za plijenom. Na leđnoj peraji vidljive su svijetle i tamne pruge.
Rasprostranjenost: Živi uglavnom na grubim pjeskovitim i pjeskovito-ljušturastim dnima. Jadransko, Sredozemno i Crno more. Istočni Atlantik od Sjevernog mora do Senegala. Madeira, Azorski i Kanarski otoci.
Zanimljivosti: Dok je mlada trlja kamenjarka uglavnom se zadržava u manjim skupinama, a kasnije se osamostaljuje. Prekapa dno u potrazi za hranom. Pri tome je redovno prate druge ribe, kao što su fratar i knez, koje vrebaju plijen koji je ostao nakon njenog prekapanja. Zauzvrat ove ribe trlju blataricu upozoravaju na dolazeću opasnost, koju ona u oblaku mulja nije u mogućnosti primjetiti. Trlju kamenjarku nije uvijek lako razlikovati od trlje blatarice. Osnovne razlike na koje pri određivanju vrste treba obratiti pažnju su slijedeće:
Trlja kamenjarka na prvoj leđnoj peraji ima svijetle i tamne pruge, dok trlja blatarica nema.
Čelo trlje kamenjarke je između očiju ravno, dok je kod trlje blatarice uleknuto.
Trlja kamenjarka ispod oka ima dvije ljuske, a trlja blatarica tri.
Copyright © 2002-2011 Dalibor Andres