Ostale fotografije
ove vrste
Trlja blatarica
Latinski naziv: Mullus barbatus Linnaeus, 1758.
Ostali nazivi: trilja, barbun, batoglavac blatar
Dubina obitavanja: 1 - 150m
Karakteristike: Tijelo trlje blatarice prekriveno je velikim ljuskama. Uzduž tijela počevši od oka proteže se crvena crta, ispod koje se nalaze crvenkasto-narančaste mrlje. S gornje starne je žućkasto-sive boje, a s donje strane bjelkasto-srebrne. Intenzitet boje jako varira. Glava joj je velika. Čeoni profil glave je vrlo strm. Prostor između očiju je uleknut. Usta se nalaze nisko na glavi. Ispod donje usne se nalaze dva mesnata brka, kojima pretražuje dno u potrazi za plijenom.
Rasprostranjenost: Živi na pjeskovitom i muljevitom dnu. Jadransko, Sredozemno, Crno i Sjeverno more. Istočni Atlantik od Norveške do Senegala.
Zanimljivosti: Trlja blatarica se uglavnom zadržava u manjim skupinama. Prekapa dno u potrazi za hranom. Pri tome je redovno prate druge ribe, kao što su fratar i knez, koje vrebaju plijen koji je ostao nakon njenog prekapanja. Zauzvrat ove ribe trlju blataricu upozoravaju na dolazeću opasnost, koju ona u oblaku mulja nije u mogućnosti primijetiti. Trlju blataricu nije uvijek lako razlikovati od trlje kamenjarke. Osnovne razlike na koje pri određivanju vrste treba obratiti pažnju su slijedeće:
Trlja blatarica na prvoj leđnoj peraji nema svijetlih i tamnih pruga, dok trlja kamenjarka ima pruge.
Čelo trlje blatarice je između očiju uleknuto, dok je kod trlje kamenjarke ravno.
Trlja blatarica ispod oka ima tri ljuske, a trlja kamenjarka dvije.
Copyright © 2002-2011 Dalibor Andres