Ostale fotografije
ove vrste
Murina žutošarka
Latinski naziv: Muraena helena Linnaeus, 1758.
Ostali nazivi: murina, marina, moruna
Dubina obitavanja: Od 5 do 100 m
Karakteristike: Murina žutošarka je riba zmijolikog tijela dugačkog do 150cm. Tijelo je sprijeda valjkasto, a straga bočno spljošteno. Površina je sluzava, bez ljusaka. Duž cijelih leđa, sve do analnog otvora neprekidno se proteže uska kožasta peraja. Glava i tijelo su u osnovi sive do sivo smeđe boje. Tijelo je prošarano žutim šarama, koje mogu biti vrlo različitog oblika, veličine i gustoće. Na glavi ima 2 para nosnih otvora. Prednji nosni otvori su uvijek cjevastog oblika. Stražnji nosni otvori nalaze se između očiju. U čeljustima i na nepcu ima snažne i šiljaste zube.
Rasprostranjenost: Danju se najčešće skriva u rupama i pukotinama stijena. Najaktivanija je noću, kada u potrazi za plijenom izlazi iz skloništa. Stanovnik je Jadranskog i Sredozemnog mora, istočng Atlantika od Engleske do Senegala, Azorskih i Kanarskih otoka, Madeire. Na Jadranu je najčešća u srednjoj i južnoj Dalmaciji, posebno južno od otoka Hvara. U sjevernom Jadranu se rjeđe nalazi.
Zanimljivosti: Murini je moguće prići blizu, ako ju se posebno ne uznemirava. I tada će otvaranjem usta i pokazivanjem oštrih zuba nastojati dati do znanja da se držimo podalje od nje. Ugriz joj je vrlo snažan, bolan i opasan. Mjesto ujeda godinama ostaje otvrdnuto. Tijelo joj je prekriveno otrovnom sluzi. Iako se hrani ribama, glavonošcima i rakovima, dozvoljava da joj kozice čiste tijelo i čeljust.
Copyright © 2002-2011 Dalibor Andres