Ostale fotografije
ove vrste
gore
dolje
Muzgavac
Latinski naziv: Eledone moschata (Lamarck, 1798)
Ostali nazivi: mrki muzgavac, muškavac, hobot
Dubina obitavanja: 3 - 50 m
Karakteristike: Muzgavac je vrlo sličan hobotnici. Ima 8 krakova. Za razliku od hobotnice muzgavac na krakovima ima jedan red prijanjaljki. Krakovi su gotovo do polovice povezani s opnom. Na glavi se ističu izbočene oči ispod kojih se nalaze lijevci pomoću kojih izbacuje vodu i crnilo. Boja mu je promjenjiva. Može ju mijenjati zahvaljujući kromatoforama-stanicama koje u sebi imaju pigmente, a koje može pokazati ili sakriti. Vrlo brzo i vješto se prilagođava okolini, kako bojom, tako i teksturom nabiranjem kože. Za muzgavca je karakteristično da su mu na tijelu vidljive tamne mrlje i kratka tamna pruga koja prelazi preko očiju. Pokreće se reaktivno izbacivanjem vode iz tijela.
Rasprostranjenost: Nalazimo ga na pješčanim, muljevito-pješčanim i muljevitim dnima. Rasprostranjen je po cijelom Jadranu. Jadransko i Sredozemno more. Nema ga u Crnom moru.
Zanimljivosti: Ponaša se slično hobotnici. Zavlači se posvuda: u rupe, prosjeke, ukopava se u pijesak, šljunak i drugdje. U slučaju opasnosti izbacuje crnilo, kako bi dezorjentirao neprijatelja i stvorilo priliku za bijeg. Ne smeta mu slatka voda. Kada se izvuče iz mora zamiriše po mošusu, po čemu je dobio latinsko ime.
Copyright © 2002-2011 Dalibor Andres