Ostale fotografije
ove vrste
gore
dolje
Hobotnica
Latinski naziv: Octopus vulgaris Cuvier, 1797.
Ostali nazivi: mrkač, botnica, hubotnica, hoba
Dubina obitavanja: 0.5 - 200 m
Karakteristike: Hobotnica nema kostur, pa joj je tijelo vrlo promjenjivog oblika. Tijelo je snažno i mišićavo, a na površini sluzavo. Ima 8 dugih krakova na kojima se nalazi dva reda prijanjaljki. Na glavi se ističu velike izbočene oči ispod kojih se nalaze lijevci kroz koje izbacuje vodu ili crnilo. Boja joj je vrlo promjenjiva. Može se vrlo brzo i vješto prilagoditi okolini, kako bojom, tako i teksturom nabiranjem kože. Boju može mijenjati od smeđe, sive, crvene, zelene, žućkaste do bijele. To joj omogućuju kromatofore, stanice koje u sebi imaju pigmente, a koje ona može prikazati ili sakriti. Pokreće se reaktivno izbacivanjem vode iz tijela. Ima hitinski kljun, sličan papiginom kljunu.
Rasprostranjenost: Nalazimo je na svim vrstama dna. Rasprostranjena je po cijelom Jadranu. Jadransko i Sredozemno more. Atlanski ocean. Kozmopolit je i prisutna je u gotovo svim morima i oceanima. Nema je u Crnom moru.
Zanimljivosti: Zavlači se posvuda: u rupe u stijenama, prosjeke, ukopava se u pijesak, šljunak i drugdje. Oko gnijezda obično slaže kamenje ili ostatke školjaka koje je pojela. Kada je prestrašena problijedi i raširi se kako bi stvorila dojam veličine. Nakon toga obično izbacuje crnilo, kako bi dezorjentirala neprijatelja i stvorila priliku za bijeg. Vrlo je osjetljiva na hladnoću, pa zimu provodi u dubljim vodama. Ne može živjeti u slatkoj vodi i njoj vrlo brzo umire. Navodno je ugriz hobotnice otrovan, ali do sada nisam primijetio nikakve reakcije od njezinog ugriza. Vjerojatno to ovisi o osjetljivosti osobe.
Obzirom na njeno ponašanje za hobotnicu se može reći da je vrlo lukava i snalažljiva, pa i inteligentna životinja. Na ovoj stranici možete vidjeti kako se pretvara da je nastavak trpa u pokušaju da se sakrije.
Copyright © 2002-2011 Dalibor Andres