Ostale fotografije
ove vrste
gore
dolje
Crv pas
Latinski naziv: Hermodice carunculata (Pallas, 1766)
Ostali nazivi: vatreni crv
Dubina obitavanja: 2 - 60m
Karakteristike: Tijelo ovog vrlo lijepog crva se sastoji od brojnih segmenata (do 100). Segmenti su plavo-sivo-ružičaste boje i međusobno su vidljivo odvojeni tankom svijetložutom linijom. Na bokovima segmenata vidljive su škrge koje mogu biti crvene ili smeđe boje. Ispod škrga iz segmenata izbijaju bijele hitinske čekinje. Čekinje su normalno spuštene prema dolje. Ukoliko osjeti da je u opasnosti crv čekinje širi i podiže prema gore u obrambeni položaj. Hrani se sitnim organizmima, ali je i strvinar pa se hrani uginulim ostacima riba i drugim. Može narasti do 35 cm.
Rasprostranjenost: Nalazi se na stjenovitom i pješčanom dnu i u livadama morskih cvjetnica. Jadransko i Sredozemno more. Tropski i sutropski istočni Atlantik.
Zanimljivosti:
POSEBAN OPREZ!
Čekinje ovog crva su vrlo tanke i čvrste poput iglica i na sebi nose otrov.
Ukoliko dođe do dodira sa čekinjama one vrlo lako prodiru u kožu i izazivaju jaku iritaciju. Dolazi do pojave crvenila i dugotrajnog svrbeža. Kod osjetljivijih ljudi može čak doći do kratkotrajne paralize dijela tijela. Ubodeni može osjećati bol, drhtanje i pospanost. Treba što prije ukloniti eventualno zaostale čekinje ljepljivom trakom, rukavicom ili krpom i ubodeno mjesto isprati hladnom morskom vodom. Nakon toga na mjesto uboda treba staviti obloge od alkohola i namazati nekom od antihistaminskih masti. Ako su simptomi kod ubodenog teži treba potražiti pomoć liječnika.
Copyright © 2002-2011 Dalibor Andres