Ostale fotografije
ove vrste
gore
dolje
Škrpun
Latinski naziv: Scorpaena porcus Linnaeus, 1758.
Ostali nazivi: škarpun, bodeč, bodeč crni, škerpoč crni, bodeljka
Dubina obitavanja: 1 - 100 m
Karakteristike: Škrpun ima veliku široku glavu s velikim ustima. Tijelo je zbijeno i na njemu se nalaze brojni kožni privjesci. Iznad očiju strše dva velika kožna privjeska. Tijelo ima sitne ljuske. Boja jako varira, kao što se može vidjeti na priloženim slikama. Može biti sive, smeđe, zelenkaste, žućkaste i crvenkaste mramoraste boje. Bojom se odlično prilagođuje okolišu. Na glavi ima mnoge bodlje. Oči su izbočene.
Rasprostranjenost: Živi u priobalnom pojasu, na tvrdom i obraslom dnu. Jadransko, Sredozemno i Crno more. Istočni Atlantik od južne Irske do Senegala. Azorski i Kanarski otoci, Madeira.
Zanimljivosti:
OPREZ! Škrpun ima otrovne bodlje.
Uz bodlje leđne peraje i na škržnim zaklopcima ima otrovne žlijezde čija se ovojnica prilikom uboda raspukne. Takav ubod je vrlo bolan, pa treba biti na oprezu. Budući da mu je otrov termolabilan najbolje je ubodeno mjesto staviti u što topliju vodu (koliko se može izdržati).
Obično mirno leži na dnu. Brzo pobjegne kada procijeni da je otkriven i da mu prijeti opasnost. Pravi je majstor uklapanja u okolinu. U više navrata sam ga jedva primjetio iako mi je doslovno bio pred nosom (vidi stranicu mimikrija). Treba mu prilaziti polako i bez naglih pokreta.
Copyright © 2002-2011 Dalibor Andres