Ostale fotografije
ove vrste
gore
dolje
Pauk bijelac
Latinski naziv: Trachinus draco Linnaeus, 1758.
Ostali nazivi: ranj bilac, pauk pjeskuljaš
Dubina obitavanja: 1 - 300m
Karakteristike: Tijelo pauka bijelca je izduženo i blago bočno spljošteno. Osnovna boja je ružičasto-svijetlosiva. Na tijelu su vidljive kose smeđe, svijetlosmeđe i fluorescentno svijetloplave crtice. Na glavi ima smeđe i fluorescentno svijetloplave mrlje. Oči su mu visoko na glavi. Usta su postavljena koso, čelo mu je gotovo ravno. Šipčice na prvoj leđnoj peraji su čvrste i oštre i povezane su crnom opnom. Druga leđna peraja i podrepna peraja su dugačke i niske. Naraste do 40cm.
Rasprostranjenost: Živi na pješčanim i pješčano muljevitim dnima. Jadransko, Sredozemno i Crno more. Istočni Atlantik od Norveške do Maroka.
Zanimljivosti:
OPREZ! Pauk bijelac ima vrlo otrovne bodlje.
Otrovne su mu šiljaste bodlje na prvoj leđnoj peraji (povezane su crnom opnom) i bodlje na škržnim poklopcima. Otrov se nalazi u žlijezdama, koje se nalaze u žljebićima bodlji. Prilikom uboda dolazi do pucanja opne otrovnih žlijezda i otrov se istisne u ranu.
Kada je ugrožen, pauk sam napada onoga tko ga ugrožava. Može vrlo dugo ostati živ na suhom, tako da je potreban veliki oprez. Mene je ubo škržnom bodljom preciznim trzajem tijela, nakon što je više od sat vremena bio na suhom. Ubod je vrlo bolan i potrebno je brzo reagirati. Budući da mu je otrov termolabilan najbolje je ubodeno mjesto staviti u što topliju vodu (koliko se može izdržati).
Pauk bijelac se zakopava u pijesak i nepomičan čeka da mu priđe plijen. Tada brzim trzajem napada plijen. Zanimljivo je kako pauk bijelac ima strelovito brze reflekse. U stanju je reagirati na predbljesak blejeskalice, tako da kada bljeskalica emitira drugi bljesak za snimanje fotografije, on je već u pokretu.
Copyright © 2002-2011 Dalibor Andres