Ostale fotografije
ove vrste
gore
dolje
Točkasti zekan
Latinski naziv: Aplysia punctata (Cuvier, 1803)
Ostali nazivi:
Dubina obitavanja: 3 - 15 m
Karakteristike: Točkasti zekan ima velika krila plašta koja se nazivaju parapodiji. Zamahivanjem parapodija puž može plivati, no dok se kreće po dnu najčešće su smotani jedan preko drugog. Parapodiji su bijelo obrubljeni i srašteni su na stražnjem dijelu tijela. Rinofori i ticala su mu smotani u obliku svitka. Ispod parapodija se skriva mali ostatak kućice puža. Tijelo mu je vrlo varijabilne boje i jako se razlikuje od jednog do drugog staništa. Može biti smeđe, žućkaste, zelankaste, maslinasto zelene, crvene, ružičaste ili ljubičasto-crne boje s bijelim i sivim mrljama, a nekad i s crnim ili tamno smeđim točkicama i žilicama. Na sjevernom Jadranu najčešće je smeđe ili žućkasto-zelenkaste boje s bijelim mrljama. Lako ga je zamijeniti sa sličnim vrstama. Naraste do 20 cm.
Rasprostranjenost: Nalazimo ga u obalnom pojasu na mjestima koja su obrasla algama, kojima se hrani. Jadransko i Sredozemno more. Sjeverni Atlantik od Grenglanda do Sredozemnog mora.
Zanimljivosti: U velikom broju se pojavljuje u proljeće uz obalu, kada se pari. Ovi puževi su dvospolci, pa znaju stvarati čitave lance jedinki koje se pare. Nakon parenja ovaj puž se rijetko viđa u plitkom moru. Kada je uznemiren izbacuje ljubičastu i mliječno bijelu tekućinu.
Copyright © 2002-2011 Dalibor Andres