Ostale fotografije
ove vrste
Narančasto-bijela peregrina
Latinski naziv: Cratena peregrina (Gmelin, 1791)
Ostali nazivi:
Dubina obitavanja: 10 - 50 m
Karakteristike: Tijelo puža je mliječno bijele boje. Rinofori su kraći od dugačkih šiljastih ticala. Vrh rinofora je narančaste boje. Između rinofora i ticala vidljive su dvije narančaste mrlje. Na leđima ima dugačke izrasline (cerata), koja su od vrha leđa prema bokovima sve kraća. Cerata su na površini prozirna, a u njima su vidljivi ogranci hepatopankreasa narančasto-smeđe boje, koji prema vrhu prelaze u ljubičastu ili plavu boju. Sam vrh cerata je bijelkast. Obično naraste do 3 cm, najviše 5 cm.
Rasprostranjenost: Uvijek je na mjestima gdje se nalazi obrubnjak Eudendrium, kojim se hrani. Jadransko i Sredozemno more. Istočni Atlantik na obalama Portugala, Španjolske i Senegala. Kanarski otoci.
Zanimljivosti: Hrani se obrubnjakom Eudendrium. Žarne stanice koje pojede može sačuvati i pohraniti ih u vrhovima cerata. Tako pohranjene žarne stanice služe mu za obranu od neprijatelja. Svojim jarkim bojama signalizira neprijateljima da nije jestiv. Ova sposobnost omogućava opstanak ovako nježnog organizma.
Copyright © 2002-2011 Dalibor Andres