Ostale fotografije
ove vrste
Narančasto-crvena flabelina
Latinski naziv: Flabellina ischitana Hirano&Thompson, 1990.
Ostali nazivi:
Dubina obitavanja: 5 - 30 m
Karakteristike: Tijelo puža je ljubičaste boje i djelomično je prozirno. Rinofori su dugački i narebrani su prstenovima. Na leđima ima stabalaca iz kojih se granaju dugačke izrasline - cerata. Cerata su na površini prozirna i u njima su vidljivi ogranci hepatopankreasa narančaste ili crvene boje. Sam vršak cereta je bijele boje. Karakteristike cerata su najjednostavniji kriterij po kojem ga možemo razlikovati od puža Flabellina affinis. Kod mladih primjeraka ogranci hepatopankreasa mogu biti i ljubičaste boje, jer puž još nije uspio prikupiti dvoljno pigmenta. Obično naraste do 2 cm, najviše 3.5 cm.
Rasprostranjenost: Uvijek je na mjestima gdje se nalazi obrubnjak Eudendrium, kojim se hrani. Jadransko i Sredozemno more.
Zanimljivosti: Hrani se obrubnjakom Eudendrium. Žarne stanice koje pojede puž može sačuvati i pohraniti ih u vrhovima cerata. Tako pohranjene žarne stanice služe mu za obranu od neprijatelja. Svojim jarkim bojama signalizira neprijateljima da nije jestiv. Ova sposobnost omogućava opstanak ovako nježnog organizma.
Copyright © 2002-2011 Dalibor Andres