Ostale fotografije
ove vrste
gore
dolje
Pas trupan oblokrilac
Latinski naziv: Carcharhinus longimanus (Poey, 1861)
Engleski naziv: Oceanic whitetip shark
Njemački naziv: Ozeanischer Weisspitzehai
Dubina obitavanja: Od 1 do 150 m
Karakteristike: Pas trupan oblokrilac je veliki morski pas koji naraste do 3.5 metra. Glavno obilježje za raspoznavanje su mu velike zaobljene peraje, koje su na završecima obojane bijelo.
Rasprostranjenost: Ovo je pučinski morski pas koji se rado zadržava u blizini grebena. Nastanjuje široko tropsko i subtropsko područje oceana i mora. U Sreozemno more vrlo rijetko zalazi.
Zanimljivosti: Pas trupan oblokrilac se često može vidjeti kako lagano pliva ispod same vodene površine. Često su u njegovom društvu ribe piloti. Na Crvenom moru redovno obilazi ronilačke brodove. Autori Helmut Debelius i Tom Turk spominju ovu vrstu, kao jednu od četiri najopasnije vrste morskih pasa za čovjeka.
Morski psi imaju vrlo istančana osjetila i vrlo su osjetljivi na panične reakcije. Bilo kakve turbulencije, kruženje rukama, lupanje nogama, kao i prisustvo ranjene ribe i plijena privlače njihovu pažnju. Kada prilaze najvažnije je biti usmjeren prema njima i ostati miran bez paničnih reakcija. Na sreću, napadi na ronioce su rijetki.
Copyright © 2002-2011 Dalibor Andres